2b7c93d38e49ca73451f16512589239a_large

AC Milan

Az AC Milan egy régi olasz football csapat, melynek székhelye a Lombardia-ban található középkori város, Milánó.

A klub története 1899. december 16-án kezdődött, amikor Herbert Klipin vezetésével megalakult a Milan Cricket és Football Klub angolok és olaszok együttes tagságával. Elnöke Alfred Edwards lett.

A klub vörös-fekete színeit Klipin határozta meg. A vöröset azért választotta, mert az ördög színe, a fekete pedig a sötétsége miatt félelmet kelthet az ellenfelekben.

A klub első pályája a mai pályaudvar helyén állt. Tartottak egy pályaavató mérkőzést is, ahol 3-0-ra legyőzték a másik milánói csapatot, a Mediolanum-ot.

A csapat 1900-ban szerezte meg első trófeáját az I. Umberto király által felajánlott Királyi érmét. Ekkor a Juventus felett győzedelmeskedve kapták meg a trófeát. Maga Klipin lőtte az egyik gólt, a másikat pedig Allison nevű csapattársa. Hamarosan a bajnoki trófeát is kezükben tarthatták.

1906-ban a csapat új pályára költözött, melynek a Via Bronzetti nevet adták. A klub gyorsan tört előre és a következő néhány évben még két alkalommal sikerült megnyerniük a bajnokságot.

1925-26-ban három magyar játékos lépett be a csapatba. Elsőnek Bánás József és Müller Kálmán, majd őket követte, Hajós Árpád.

1927-ben a klub beköltözhetett első igazi, 35.000 férőhelyes Stadionjába a San Siro-ba. A Stadion avatóján a csapat 6-3-ra kikapott az Inter-től. A fasizmus előretörése miatt a csapat nevét meg kell változtatni, így lett Associazione Calcio Milano.

1940-ben már a csapat színeiben lépett pályára az Intertől átigazoló legendás Giuseppe Meazza, akiről később a San Siro Stadiont is elnevezték.

Az 1950-es évek elején elsőnek magyar származású Czeizler Lajos edzette a csapatot, majd a szintén magyar származású Guttmann Béla került a helyére.

1959-re a Milan-nak sikerült bezsebelnie a hetedik bajnoki győzelmét is, 1967-ben pedig végre kézbe vehették a hőn áhított olasz kupát is. 1979-ben már a tízedik bajnoki címnek örülhettek. Ilyen sikereket mindmáig csak három csapat ért el. A Milan előtt a Juventus és az Inter jutott el a tízedik kupagyőzelemig.

1980-ban hatalmas bundabotrány robbant ki a csapat körül és a klubbot visszasorolták a B kategóriás klubok közé, illetve több tagot kitiltottak. A csapat azonban gyorsan talpra állt és 1989-ben megszerezték a Tokiói világkupát maguknak.

A csapat azóta is töretlenül menetel előre, sikert, sikerre halmozva.

Az AC Milan-nak szerte a világban vannak rajongóik, akik mindent megtesznek egy-egy AC Milan emblémával ellátott tárgy megszerzéséért. Ilyen kedvelt tárgyak például a blúz ac milan, a pólók, a poharak, a pulcsik, a sálak, a tollak, a tolltartók, a sapkák stb. Ezeket a tárgyakat online webshopok-ban, vagy sportboltokban szerezhetjük be a legkönnyebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *